La data de 19  octombrie 2017, ora 18:00, la Chișinău va avea loc deschiderea festivalului ”Filme împotriva corupției” la Cinematograful Odeon. Festivalul se desfășoară între 19-21 octombrie 2017. În program sunt incluse cele mai bune filme europene care cercetează particularitățile corupției, de la abuzul vizibil din partea puterii politice și a corporațiilor, până la conflictele cotidiene nesemnificative. Scopul festivalului este de a pune în discuție problema corupției ca un fenomen internațional cu care trebuie de luptat.

La deschidere vor fi prezenți:

Katharina Görig - Directoarea Departamentului de Programe Speciale al Institutului Goethe din Ucraina.

Илья Дядик - Director al Companiei de Distribuție de Filme Independente Arthaus - Traffic din Kiev

Filmele vor fi prezentate la Cinematograful Odeon în limba originală, cu subtitrări în limba română. Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Festivalul ”Filme împotriva corupției” este organizat la inițiativa Institutului Goethe din Ucraina, în parteneriat cu Agenția Federală pentru Educație Civică și Agenția de distribuție a filmelor independente Arthaus Traffic, în cadrul proiectului cu numele Bestechend // Ispititor, care este implementat cu sprijinul prietenos al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.

Partener local: Centrul Cultural German Akzente.

PROGRAMUL FESTIVALULUI  

 

19 octombrie, ora 18:00

Il Divo

Italia, Franța, 2008 / 105 min.

Dramă satirică

Regizor: Paolo Sorrentino (”Marea frumusețe”, ”Tinerețea”)

Filmul a fost nominalizat pentru Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Cannes 2008.

Istoria prim-ministrului legendar italian Giulio Andreotti care a slujit 7 mandate. Politicianul este cunoscut prin simțul său de umor și este fie în legătură cu mafia sau invers, mafia fiind împotriva lui. Intrigi, morți subite, fantome, montaj agresiv cu o coloană sonoră și mai agresivă, iar la mijloc este un om mic și aproape lipsit de pasiuni.

Puterea a cincea

Marea Britanie, Belgia, 2013 / 128 min

Thriller

Regizor: Bill Condon

Într-o lume în care informația este la cel mai înalt preț, iar scurgerea datelor clasificate drept ”secrete” pot provoca consecințe ireversibile, site-ul WikiLeaks schimbă pentru totdeauna regulile jocului. Filmul este bazat pe evenimente reale, povestește despre una dintre cele mai renumite organizații din secolul XXI, care a dezvăluit mai multe secrete murdare ale serviciilor guvernamentale și crime financiare ale corporațiilor, decât toate cele mai influente instituții media de nivel mondial luate la un loc.

20 octombrie, ora 18:00

Prostul

Rusia, 2014 / 116

Dramă

Regizor: Iurii Bykok

Filmul a luat în 2015 premiul ”Nika” pentru cel mai bun scenariu și cea mai bună actriță în rolul secundar.

Viața a 800 de locuitori dintr-un cămin stă la capăt de prăpastie din cauza indiferenței autorităților locale. În orice secundă clădirea s-ar putea prăbuși. Nimeni nu ar fi crezut că soarta oamenilor va fi în mâinile unui simplu instalator sanitar. Va reuși el să schimbe ceva și să evite o catastrofă?

Poziția copilului

România, 2013 / 112 min.

Dramă

Regizor: Călin Peter Nezer

Filmul a fost nominalizat în cadrul Festivalul de Film de la Berlin 2013, Ursul de Aur, premiul FIPRESCI.

Într-o seară rece de martie, Barbu se plimbă pe străzi depășind cu mult viteza admisibilă. Lovește un copil. Băiatul moare la scurt timp după accident. Barbu este amenințat cu închisoarea pentru o perioadă de la 3 până la 15 ani. Dar, mama sa Cornelia, decide să intervină pentru a-l scuti de pedeapsă. 

 

21 octombrie, ora 18:00

Sistemul

Germania, 2011 / 92 min.

Dramă

Regizor: Mark Boder

Mike are 20 de ani, este un tânăr inteligent care încă se caută pe sine. Viața lui se schimbă cardinal după ce a intrat în casa lui Conrad Bem, unde Mike este prins de proprietarul casei. Omul de afaceri îi deschide lui Mike o lume nouă, unde domină reprezentanții lobby-ului mondial și foștii agenți ai securității RDG.

Jocuri murdare

Germania, 2016 / 93 min.

Documentar

Regizor: Benjamin Best

În film este prezentată o investigație despre încălcarea drepturilor omului în contextul evenimente sportive majore, precum și schemele de corupție în fotbal, box și liga americană de baschet profesionist NBA.