futur drei website

“Futur drei”  de  Tim Holland [DE]

Lectură bilingvă (germană & romană)

Moderatoare:  Maria Pilchin

Traducerea textelor: Ivan Pilchin

26 octombrie 2018, ora 18:00

Biblioteca Municipală “B. P. Haşdeu”, etajul I

Tim Holland, născut în 1987, oraşul Tübingen, trăieşte la Berlin. După calificarea sa profesională ca librar, a studiat la Institutul German de Literatură din Leipzig. Textele sale au fost publicate în reviste (BELLAtriste, Edit, Greif, Kolik, Poet, STILL) şi antologii (Jahrbuch der Lyrik, Lyrik von Jetzt 3 şi Lyrik im Anthropozän). Tim citeşte, scrie, traduce, este redactor şi moderator, conduce ateliere de scriere creativă şi editează texte – online & offline. În primăvara anului 2016 a apărut volumul său de debut "vom wuchern" la editura Gutleut, Frankfurt, premiată de către Literaturhaus Berlin ca fiind una dintre “Cărţile de poezie ale anului 2016”. În 2017 a fondat împreună cu Tristan Marquardt editura hochroth, München. Momentan, lucrează la un epos science fiction în versuri.

Autorul va citi din proiectul său “Futur drei”, care urmează a fi publicat în 2019.

Tot în această perioadă, 26-28 octombrie, Tim Holland va susţine un atelier de scriere “Lirică speculativă”.

Eveniment organizat de Centrul Cultural German AKZENTE cu susţinerea Institutului Goethe din România în parteneriat cu Biblioteca Municipală “B. P. Haşdeu”.

Parteneri media:  revista “Contrafort”, diez.

spekulative lyrik

 

“Vorbesc despre ceva ce nu există, de aceea am libertatea să spun orice...”

(Philipp K. Dick)     

26 – 28 octombrie 2018

Biblioteca Municipală “B. P. Haşdeu”

Participarea e gratuită, însă înregistrarea prealabilă e obligatorie aici:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlT0f3OfF1m6-FZtpTVgOvxHBc5HUw6n4JAwL-ZIQ2Dzmmng/viewform

Deadline: 21 octombrie 2018

 

Atelierul va avea loc în limba germană cu traducere în limba română.

Tim Holland, născut în 1987, oraşul Tübingen, trăieşte la Berlin. După calificarea sa profesională ca librar, a studiat la Institutul German de Literatură din Leipzig. Textele sale au fost publicate în reviste (BELLAtriste, Edit, Greif, Kolik, Poet, STILL) şi antologii (Jahrbuch der Lyrik, Lyrik von Jetzt 3 şi Lyrik im Anthropozän). Tim citeşte, scrie, traduce, este redactor şi moderator, conduce ateliere de scriere creativă şi editează texte – online & offline. În primăvara anului 2016 a apărut volumul său de debut "vom wuchern" la editura Gutleut, Frankfurt, premiată de către Literaturhaus Berlin ca fiind una dintre “Cărţile de poezie ale anului 2016”. În 2017 a fondat împreună cu Tristan Marquardt editura hochroth, München. Momentan, lucrează la un epos science fiction în versuri.

Eveniment organizat de Centrul Cultural German AKZENTE în colaborare cu Atelierul de poezie Vlad Iovită, cu susţinerea Institutului Goethe din România și in parteneriat cu Biblioteca Municipală “B. P. Haşdeu”.

afis vertical

Apel de participare
”Entuziasm?” – Laborator de Teatru susținut de scenograful Michael Graessner (Berlin, Germania) și regizorul Sava Cebotari (Chișinău, Moldova) 
19-25 octombrie 2018 

”În cadrul Laboratorului de Teatru ”Entuziasm?” la Chișinău, îmi doresc să dau participanților o idee practică, cum e să fii theatermaker în Germania. 
Cum e să lucrezi textul în paralel cu desenul, pictura și imaginația? Cum e să fii eliberat de modele, reguli și obiceiuri instituționale? Să fii eliberat maximal de lanțurile economice. 

Tot ce pot să ofer este actul meu artistic, foarte personal, cum să găsești și să capturezi idei.”
Michael Graessner

Obiective:
Pe parcursul a șapte zile de laborator, participanţii vor face cunoştinţă cu textul Innei Cebotari ”Entuziaștii”. 
Împreună cu regizorul Sava Cebotari vor face analiza textului, iar cu scenograful Michael Graessner vor căuta cum să redea scenic conceptul dramaturgic al acestui text, punând accentul pe partea vizuală. 
Pe 25 octombrie va avea loc prezentarea publică. 

Invităm: scenografi, actori, regizori, dramaturgi, dansatori, coregrafi și toți cei interesați. 

Laboratorul se va desfăşura timp de 7 zile (19 - 25 octombrie, 2018), de la 10:00 până la 18:00 cu o pauză pentru prânz. 

Participarea este gratuită, însă prezenţa la toate cele șapte zile de laborator este obligatorie! 

Laboratorul de Teatru ”Entuziasm?” este un proiect al Companiei Teatrale "Sava Cebotari", susţinut de Centrul Cultural German Akzente din Chişinău (akzente.md) şi Goethe Institut (Bucureşti, România).

Coordonatorul proiectului: Inna Cebotari 

Termenul limită de înscriere: 12 octombrie, 2018.

*Locuri limitate!

Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne contactaţi la: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Pentru a participa la Labotarorul de teatru ”Entuziasm?”, completați formularul de mai jos. 

https://docs.google.com/forms/d/1SxWK0Izwh0-vPKtfTKmebgn2-cD092VRu1-wRsANvo4/edit


emec afis web

Pe 28 septembrie 2018, începând cu ora 22:00, la ARTICO se va desfăşura proiectul cultural-educațional EMEC (Electronic Music Educational Collaboration). Proiectul este organizat de Centrul Cultural German AKZENTE în colaborare cu Alliance Française Chisinau - Moldavie și comunitatea OLAN DEEP, susținut de Goethe-Institut și Ambasada Franţei din Republica Moldova.

EMEC este despre cultură, artă și prietenie fără limite. Limba noastră comună este muzica și, în special, cea electronică. Scopul nostru este de a educa gândirea critică și atitudinea selectivă față de muzică.

Evenimentul va avea două părți: Night party și un Workshop cu invitații speciali 
Sammy Dee (Berlin/DE) și Lowris (Paris/FR).

Vor susține oaspeții artiștii locali DubfoundHolchin și 
OLAN DEEP.

Parteneri : 
ARTICOSwoon

Intrarea Liberă /18+

Nu se permite accesul cu băuturi sau alte substanțe interzise.

Pentru mai multe detalii accesati evenimentul facebook: https://www.facebook.com/events/279314682882532/

afis prezenatre

07 septembrie 2018, ora 19:00

Zpațiu ( str. Alexei Sciusev 103, Muzeul Zemstvei)

Intrare liberă!

Compania Teatrală Rimini Protokoll, stabilită în Berlin, este una dintre cele mai populare echipe de teatru din lume.
Remote X este spectacolul care le-a adus faima internațională și care a fost produs în peste 40 de orașe ale lumii (Remote Belin, New York, Moscova, Lisabona, Paris, Viena, Londra, Abu Dabi, Vilnius, Sao Paolo etc)

Remote X chestionează inteligența artificială, big data, previzibilitatea umană și combină elemente de spectacol, excursie, joc pe calculator și quest. Pe măsură ce proiectul circulă dintr-un oraș în altul, fiecare versiune se adaptează specificului orașului în care este produs.

Speaker: Aljoscha Begrich

Scenarist și dramaturg, născut în 1977 la Bernau bei Berlin (Germania). După ce a lucrat ca și scenograf în diferite teatre, a început în 2010 să lucreze continuu în proiecte Site specific pentru compania teatrală Rimini Protokoll, cum ar fi Remote X sau Truck Tracks Ruhr. Din 2014 este dramaturg la Teatrul Gorki din Berlin, împreună cu artiști precum Ersan Mondtag, Oliver Frljic și Marta Gornicka.

Timp de 3 zile, Aljoscha Begrich, Axel Toepfer și Sava Cebotari vor facilita atelierul de scriere și school of viewing, unde vor descoperi împreunăcei 11 tineri artiști din Moldova, narativitatea spațiilor din Chișinău, iar pe data de 10 septembrie 2018, va avea loc o prezentare publică a rezultatelor atelierului.

Curatorul proiectului: Sava Cebotari

Acestă prezentare face parte din proiectul Școala de Dramaturgie Contemporană – serie de ateliere de scriere dramatică organizate de către Centrul de Proiecte Culturale AZART. Proiectul este susținut de către Centrul Cultural German AKZENTE, Institutul Goethe din România, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova.

 

afis

data limită de înscriere: 28 august 2018

Centrul de proiecte culturale Azart lansează un apel deschis pentru persoanele interesate și dispuse să participe la atelierul facilitat de dramaturgul companiei teatrale Rimini Protokoll din Germania, Aljoscha Begrich și artistul vizual elvețian Axel Toepfer.
Atelierul se adresează atât artiștilor cu diferite profiluri de activitate (dramaturgi, regizori, artiști vizuali, actori, teatrologi ș.a.m.d.) cât și persoanelor care vin din alte domenii de activitate, interesate de site specific art ( urbaniști, arhitecți, activiști, antropologi, cercetători etc.)

”Teatrul este peste tot. Toate locurile din oraș pot fi văzute ca scene dintr-un spectacol de teatru: Drame ale vieței noastre cea de toate zilele în care eroii centrali sunt cetățenii orașului. Haideți să redefinim realitatea pentru a redefini teatrul. Direct, local și autentic.” Rimini Protokoll

Faceți cunoștință cu una dintre producțiile Rimini Protocoll aici.

Curator: Sava Cebotari

Perioada atelierului: 7 – 10 septembrie, 2018 (Chișinău, Moldova)
Persoanele interesate sunt rugate să completeze formularul de participare până la data de 28 august 2018
Rezultatele selecției vor fi anunțate pe 2 septembrie, 2018
Participarea la atelier este gratuită.
Atenție, locuri limitate!
Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne contactați: +37376032494// Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Cerințe:
Fiecare participant trebuie să aibă cu el:
– Laptop cu ”Audacity Programme” instalat. Descărcarea programului este gratuită.
– Nu e necesară experiență de lucru cu acest program.
– Căști / Headphones
– Limba engleză la nivel conversațional
– Energie, timp și putere pentru toate cele trei zile și jumătate în care vei descoperi narativitatea spațiilor din Chișinău, vei dezvolta abilități de scriere și vei învăța în câțiva pași simpli tehnica sunetului alături de facilitatorii atelierului.

Aljoscha Begrich

Scenarist și dramaturg, născut în 1977 la Bernau bei Berlin (Germania). După ce a lucrat ca și scenograf în diferite teatre, a început în 2010 să lucreze continuu în proiecte Site specific pentru renumita companie teatrală Rimini Protokoll, cum ar fi Remote X sau Truck Tracks Ruhr. Din 2014 este dramaturg la Teatrul Gorki din Berlin, împreună cu artiști precum Ersan Mondtag, Oliver Frljic și Marta Gornicka.

Axel Töpfer

Artist și regizor născut în 1977, locuiește în Bern (Elveția). Membru al diferitelor echipe de artiști. A colaborat cu rețeaua Videoklub și Laboratorul de vizibilitate Hy Brasil, Songs for a Pigeon. Ambasadorul european al Societății Inagawa Mukojiki. A realizat expoziții, ateliere și proiecții în Japonia, SUA, Rusia, Israel. Formele de expresie artistică abordate: instalații Site specific, Mind movies, Stage video și sunet.

Acest atelier face parte din proiectul Școala de Dramaturgie Contemporană – serie de ateliere de scriere dramatică- și este susținut de Centrul Cultural German Akzente, Institutul Goethe din România, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC)Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova.

Parteneri: Compania Teatrală Sava CebotariAsociația Tinerilor Artiști Oberliht
Parteneri Media: DiezLocalsPLATZFORMA