Vă invităm pe 30 octombrie 2017, ora 15:00, la o serie de proiecții de film, alături de autorul Oleksiy Radynski [UA]. Prezentarea va avea loc la Galeria Bunker (Chișinău, str. 31 august 1989, 137).

În program sunt incluse filmele:
Troieschyna Dva, 2017
Livoberezhna, 2017
Landslide/ Alunecări de teren (2016)

Filmele vor fi prezentate în limbile rusă și ucraineană cu subtitrări în limba engleză. După proiecții vor avea loc discuții cu autorul.

Oleksiy Radynski [UA] e un cineast și scriitor stabilit în Kiev. Este participant în cadrul Centrului de Cercetare a Culturii Vizuale, o inițiativă pentru artă, cunoaștere și politică, fondată în Kiev, 2008. Ultimele sale filme sunt ”Alunecări de teren” (2016) și ”Oamenii care vin la putere” (2015, cu Tomas Rafa), care a luat marele premiu în cadrul competiției naționale de la Festivalul Internațional de Film Docudays, Kiev. Filmele sale au fost ecranizate la Oberhausen IFF, Dok Leipzig IFF, e-flux (New York), S A V V Y Contemporary (Berlin) și alte locuri. 
Prezentările sale au avut loc la Forumul Extins Berlinale, MoMa (New York), Shtab (Bishkek), Institutul pentru Arte Contemporane (London), și UdK (Berlin). A publicat articole în revistele e-flux, Political Critique, Regarding Spectatorship, Raznoglasiya și alte publicații.

ZSUV still 4


”Alunecări de teren” e un film care prezintă o Ucraină post-revoluționară prin intermediul unei comunități de oameni care ”încearcă să construiască o societate nouă” în fisurile și porii unui sistem social care se prăbușește. Filmul se desfășoară în partea centrală a orașului Kiev, într-un spațiu recuperat de către forțele naturii. În rezultatul unor alunecări de teren, aria străzii Petrivska a devenit imposibilă de apărat și ulterior a fost ocupată de tot felul de înșelători și străini. De asemenea ea a devenit un punct important de întâlnire pentru scena artistică underground și contra-cultura. O echipă secretă de artiști graffiti, un grup de tehnicieni și un ”teatru homosexual” avangardist care au fugit din războiul din Luhansk se străduiesc să creeze un loc unde să coexiste în afara presiunii structurilor sociale disfuncționale.

Troieschyna Dva

Livoberezhna

Două lucrări video scurte privesc către relația dintre colonialism și corupție. Într-o perspectivă actuală neocolonialistă, problema corupției deseori este descrisă fie specific regională, fie determinată cultural. Această perspectivă maschează asemănarea fundamentală dintre corupție și capitalismul global, care concepe, sporește și stabilește practici economice dubioase. Parafrazând o zicală renumită: dacă nu vrei să vorbești despre capitalism, ar trebuie să rămâi tăcut și despre corupție.


Prezentarea face parte în cadrul proiectului Ispititor // Bestechend, expoziția CUB GRI, pe care o puteți vizita în aceeași (și ultima) zi.

Proiectul Bestechend are loc în cadrul Zilei Internaționale împotriva Corupției, este o colaborare între Goethe-Institut din Ucraina, Agenția pentru Educație Civică, Agenţia independentă de distribuţie a filmelor Arthouse Traffic, și este sprijinit de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

Parteneri locali: 
Centrul Cultural German Akzente
Galeria de Artă Bunker


Intrarea e liberă.