În cadrul acestui proiect, Institutul Goethe din Ucraina promovează producţii culturale care reflectă fenomenul corupţiei într-un context urban. Artişti, creatori de teatru și curatori caută prin urmare alternative de contracarare a corupţiei. Producţiile cuprind o expoziţie de grup, un proiect teatral documentar şi o serie de proiecţii de filme.

Expoziţie: Cub Gri

17.10. – 30.10. Chişinău

Galeria de Artă Bunker

Curatoarea Kateryna Mishchenko împreună cu şase artişti din Ucraina, Germania şi Republica Moldova se preocupă de zonele gri ale sistemului actual economic şi social, focusându-se pe contextul post-sovietic. Dezbaterile la acest subiect deseori se limitează la nevoia pentru transparenţă şi strategii anti-corupţie. Artiştii însă depăşesc aceste limite şi examinează în particular dimensiunile sale culturale, sociale şi istorice. Mediile artistice utilizate sunt arta-video şi fotografia.

Festival de film: Filme împotriva corupţiei

19.10. – 21.10. Chişinău

Cinematograful Odeon

În colaborare cu Agenţia independentă de distribuţie a filmelor din Ucraina, Arthouse Traffic, la Cinematograful Odeon vor fi prezentate filme internaţionale care abordează fenomenul corupţiei: Poziţia copilului (România, 2013), Il Divo (Italia, 2009), A cincea putere (USA, 2013), Prostul (Rusia, 2014), Jocuri murdare (Germania, 2016) şi Sistemul (Germania, 2011). După proiecţii vor avea loc discuţii cu directorii de film şi experţii locali.  

Filmele vor fi prezentate în limba originală cu subtitrări în limba română.

Performance-uri despre corupţie

18.10. Chişinău

Teatrul Ginta Latină

Cunoscuţii activişti de teatru din Ucraina, Pavel Yurov şi Dmytro Levytskyi, vor prezenta performance-uri la tema corupţiei. În performace-ul Restaurantul Ucraina, Dmytro Levytskyi, examinează  împreună cu publicul într-un format captivant mijloacele de comunicare audio-vizuale. El pune accent pe faptul că corupţia a devenit o valută cotidiană care afectează relaţiile oamenilor cu sistemul gurvernamental. În Convingerea interioară Pavel Yurov încearcă să reflecte cazuri de corupţie în care justiţia fie a fost restabilită, fie s-a manifestat vizibil. Cercetarea lui Yurov se focusează pe istoria şi natura fenomenului, precum şi pe contextul religios şi filosofic al corupţiei.

Acest proiect are loc în cadrul Zilei Internaționale împotriva Corupției, este o colaborare între Goethe-Institut din Ucraina, Agenția pentru Educație Civică, Agenţia independentă de distribuţie a filmelor Arthouse Traffic, și este sprijinit de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

Partenerii locali: Centrul Cultural German Akzente, Cinematograful Odeon, Teatrul Ginta Latină și Galeria de Artă Bunker (Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice)