afis posten

 POSTEN NR. 6

Work in progress

Documentar de Steffi Wurster, Germania

Cinematograful Odeon

15 noiembrie 2017, ora 18:30

În postul de menținere a păcii nr. 6, pacificatorii moldoveni, transnistreni și ruși se află sub un singur acoperiș – exemplu de coexistență inevitabilă a diferitelor tabere și, în același timp, expresie a conflictului blocat între Republica Moldova și Transnistria. Pornind de la microcosmosul postului din zona de securitate, documentarul abordează scenariul politic al conflictului. Autoarea filmului încearcă să - și creeze o imagine. Ea intervievează locuitorii și înregistrează versiunile politicienilor ambelor părți. Ea observă idila de la post, feribotul care leagă cele două maluri, lipsa de perspective în sate.

Coexistența bună a oamenilor contrastează cu pozițiile ireconciliabile ale actorilor politici. În ce constă conflictul de astăzi, după 25 de ani de încercare de soluționare a conflictului? Filmul reflectă eforturile actuale de pace - potențialul, precum și limitele de rezolvare a conflictului, care ar trebui să aducă în primul rând beneficii oamenilor de pe ambele maluri ale râului. Prin îmbinarea narațiunilor mari și mici, filmul e în căutarea șablonului care menține conflictul în viață și determină gândirea noastră.

După prezentarea filmului va urma un panel de discuții cu participarea autoarei filmului, Steffi Wurster, dar și cu invitați de pe ambele maluri ale Nistrului. Panelul de discuții va fi moderat de către Andrei Popov, fost viceministru al afacerilor externe al Republicii Moldova.

Filmul va fi difuzat în limba germană cu subtitrări în limba rusă.
Pentru discuții va fi asigurată traducerea în limbile rusă și română.

          Filmul ”POSTEN NR. 6” va fi prezentat de asemenea pe 16 noiembrie 2017 la Tiraspol.

Acest eveniment este organizat de către Centrul Cultural German Akzente în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert Stiftung, susținut de către Institutul Goethe din România și Deutsch Moldauisches Forum.

ZSUV STILL 1

Vă invităm pe 30 octombrie 2017, ora 15:00, la o serie de proiecții de film, alături de autorul Oleksiy Radynski [UA]. Prezentarea va avea loc la Galeria Bunker (Chișinău, str. 31 august 1989, 137).

În program sunt incluse filmele:
Troieschyna Dva, 2017
Livoberezhna, 2017
Landslide/ Alunecări de teren (2016)

Filmele vor fi prezentate în limbile rusă și ucraineană cu subtitrări în limba engleză. După proiecții vor avea loc discuții cu autorul.

Oleksiy Radynski [UA] e un cineast și scriitor stabilit în Kiev. Este participant în cadrul Centrului de Cercetare a Culturii Vizuale, o inițiativă pentru artă, cunoaștere și politică, fondată în Kiev, 2008. Ultimele sale filme sunt ”Alunecări de teren” (2016) și ”Oamenii care vin la putere” (2015, cu Tomas Rafa), care a luat marele premiu în cadrul competiției naționale de la Festivalul Internațional de Film Docudays, Kiev. Filmele sale au fost ecranizate la Oberhausen IFF, Dok Leipzig IFF, e-flux (New York), S A V V Y Contemporary (Berlin) și alte locuri. 
Prezentările sale au avut loc la Forumul Extins Berlinale, MoMa (New York), Shtab (Bishkek), Institutul pentru Arte Contemporane (London), și UdK (Berlin). A publicat articole în revistele e-flux, Political Critique, Regarding Spectatorship, Raznoglasiya și alte publicații.

ZSUV still 4


”Alunecări de teren” e un film care prezintă o Ucraină post-revoluționară prin intermediul unei comunități de oameni care ”încearcă să construiască o societate nouă” în fisurile și porii unui sistem social care se prăbușește. Filmul se desfășoară în partea centrală a orașului Kiev, într-un spațiu recuperat de către forțele naturii. În rezultatul unor alunecări de teren, aria străzii Petrivska a devenit imposibilă de apărat și ulterior a fost ocupată de tot felul de înșelători și străini. De asemenea ea a devenit un punct important de întâlnire pentru scena artistică underground și contra-cultura. O echipă secretă de artiști graffiti, un grup de tehnicieni și un ”teatru homosexual” avangardist care au fugit din războiul din Luhansk se străduiesc să creeze un loc unde să coexiste în afara presiunii structurilor sociale disfuncționale.

Troieschyna Dva

Livoberezhna

Două lucrări video scurte privesc către relația dintre colonialism și corupție. Într-o perspectivă actuală neocolonialistă, problema corupției deseori este descrisă fie specific regională, fie determinată cultural. Această perspectivă maschează asemănarea fundamentală dintre corupție și capitalismul global, care concepe, sporește și stabilește practici economice dubioase. Parafrazând o zicală renumită: dacă nu vrei să vorbești despre capitalism, ar trebuie să rămâi tăcut și despre corupție.


Prezentarea face parte în cadrul proiectului Ispititor // Bestechend, expoziția CUB GRI, pe care o puteți vizita în aceeași (și ultima) zi.

Proiectul Bestechend are loc în cadrul Zilei Internaționale împotriva Corupției, este o colaborare între Goethe-Institut din Ucraina, Agenția pentru Educație Civică, Agenţia independentă de distribuţie a filmelor Arthouse Traffic, și este sprijinit de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

Parteneri locali: 
Centrul Cultural German Akzente
Galeria de Artă Bunker


Intrarea e liberă.

 

programul filmelor corputie

La data de 19  octombrie 2017, ora 18:00, la Chișinău va avea loc deschiderea festivalului ”Filme împotriva corupției” la Cinematograful Odeon. Festivalul se desfășoară între 19-21 octombrie 2017. În program sunt incluse cele mai bune filme europene care cercetează particularitățile corupției, de la abuzul vizibil din partea puterii politice și a corporațiilor, până la conflictele cotidiene nesemnificative. Scopul festivalului este de a pune în discuție problema corupției ca un fenomen internațional cu care trebuie de luptat.

La deschidere vor fi prezenți:

Katharina Görig - Directoarea Departamentului de Programe Speciale al Institutului Goethe din Ucraina.

Илья Дядик - Director al Companiei de Distribuție de Filme Independente Arthaus - Traffic din Kiev

Filmele vor fi prezentate la Cinematograful Odeon în limba originală, cu subtitrări în limba română. Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Festivalul ”Filme împotriva corupției” este organizat la inițiativa Institutului Goethe din Ucraina, în parteneriat cu Agenția Federală pentru Educație Civică și Agenția de distribuție a filmelor independente Arthaus Traffic, în cadrul proiectului cu numele Bestechend // Ispititor, care este implementat cu sprijinul prietenos al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.

Partener local: Centrul Cultural German Akzente.

PROGRAMUL FESTIVALULUI  

 

19 octombrie, ora 18:00

Il Divo

Italia, Franța, 2008 / 105 min.

Dramă satirică

Regizor: Paolo Sorrentino (”Marea frumusețe”, ”Tinerețea”)

Filmul a fost nominalizat pentru Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Cannes 2008.

Istoria prim-ministrului legendar italian Giulio Andreotti care a slujit 7 mandate. Politicianul este cunoscut prin simțul său de umor și este fie în legătură cu mafia sau invers, mafia fiind împotriva lui. Intrigi, morți subite, fantome, montaj agresiv cu o coloană sonoră și mai agresivă, iar la mijloc este un om mic și aproape lipsit de pasiuni.

Puterea a cincea

Marea Britanie, Belgia, 2013 / 128 min

Thriller

Regizor: Bill Condon

Într-o lume în care informația este la cel mai înalt preț, iar scurgerea datelor clasificate drept ”secrete” pot provoca consecințe ireversibile, site-ul WikiLeaks schimbă pentru totdeauna regulile jocului. Filmul este bazat pe evenimente reale, povestește despre una dintre cele mai renumite organizații din secolul XXI, care a dezvăluit mai multe secrete murdare ale serviciilor guvernamentale și crime financiare ale corporațiilor, decât toate cele mai influente instituții media de nivel mondial luate la un loc.

20 octombrie, ora 18:00

Prostul

Rusia, 2014 / 116

Dramă

Regizor: Iurii Bykok

Filmul a luat în 2015 premiul ”Nika” pentru cel mai bun scenariu și cea mai bună actriță în rolul secundar.

Viața a 800 de locuitori dintr-un cămin stă la capăt de prăpastie din cauza indiferenței autorităților locale. În orice secundă clădirea s-ar putea prăbuși. Nimeni nu ar fi crezut că soarta oamenilor va fi în mâinile unui simplu instalator sanitar. Va reuși el să schimbe ceva și să evite o catastrofă?

Poziția copilului

România, 2013 / 112 min.

Dramă

Regizor: Călin Peter Nezer

Filmul a fost nominalizat în cadrul Festivalul de Film de la Berlin 2013, Ursul de Aur, premiul FIPRESCI.

Într-o seară rece de martie, Barbu se plimbă pe străzi depășind cu mult viteza admisibilă. Lovește un copil. Băiatul moare la scurt timp după accident. Barbu este amenințat cu închisoarea pentru o perioadă de la 3 până la 15 ani. Dar, mama sa Cornelia, decide să intervină pentru a-l scuti de pedeapsă. 

 

21 octombrie, ora 18:00

Sistemul

Germania, 2011 / 92 min.

Dramă

Regizor: Mark Boder

Mike are 20 de ani, este un tânăr inteligent care încă se caută pe sine. Viața lui se schimbă cardinal după ce a intrat în casa lui Conrad Bem, unde Mike este prins de proprietarul casei. Omul de afaceri îi deschide lui Mike o lume nouă, unde domină reprezentanții lobby-ului mondial și foștii agenți ai securității RDG.

Jocuri murdare

Germania, 2016 / 93 min.

Documentar

Regizor: Benjamin Best

În film este prezentată o investigație despre încălcarea drepturilor omului în contextul evenimente sportive majore, precum și schemele de corupție în fotbal, box și liga americană de baschet profesionist NBA.

e mail poster

 

bestechend1 logo black ro

În perioada 17 - 30 octombrie la Chișinău, la inițiativa Institutului Goethe din Ucraina, se va desfășura proiectul Irezistibil ? // Bestechend ?.

În cadrul acestui proiect, Institutul Goethe din Ucraina promovează producţii culturale care reflectă fenomenul corupţiei într-un context urban. Artişti, creatori de teatru și curatori caută prin urmare alternative de contracarare a corupţiei. Producţiile cuprind o expoziţie de grup, un proiect teatral documentar şi o serie de proiecţii de filme.

Expoziţie: Cub Gri

17.10. – 30.10. Chişinău

Galeria de Artă Bunker

Curatoarea Kateryna Mishchenko împreună cu şase artişti din Ucraina, Germania şi Republica Moldova se preocupă de zonele gri ale sistemului actual economic şi social, focusându-se pe contextul post-sovietic. Dezbaterile la acest subiect deseori se limitează la nevoia pentru transparenţă şi strategii anti-corupţie. Artiştii însă depăşesc aceste limite şi examinează în particular dimensiunile sale culturale, sociale şi istorice. Mediile artistice utilizate sunt arta-video şi fotografia.

Festival de film: Filme împotriva corupţiei

19.10. – 21.10. Chişinău

Cinematograful Odeon

În colaborare cu Agenţia independentă de distribuţie a filmelor din Ucraina, Arthouse Traffic, la Cinematograful Odeon vor fi prezentate filme internaţionale care abordează fenomenul corupţiei: Poziţia copilului (România, 2013), Il Divo (Italia, 2009), A cincea putere (USA, 2013), Prostul (Rusia, 2014), Jocuri murdare (Germania, 2016) şi Sistemul (Germania, 2011). După proiecţii vor avea loc discuţii cu directorii de film şi experţii locali.  

Filmele vor fi prezentate în limba originală cu subtitrări în limba română.

Performance-uri despre corupţie

18.10. Chişinău

Teatrul Ginta Latină

Cunoscuţii activişti de teatru din Ucraina, Pavel Yurov şi Dmytro Levytskyi, vor prezenta performance-uri la tema corupţiei. În performace-ul Restaurantul Ucraina, Dmytro Levytskyi, examinează  împreună cu publicul într-un format captivant mijloacele de comunicare audio-vizuale. El pune accent pe faptul că corupţia a devenit o valută cotidiană care afectează relaţiile oamenilor cu sistemul gurvernamental. În Convingerea interioară Pavel Yurov încearcă să reflecte cazuri de corupţie în care justiţia fie a fost restabilită, fie s-a manifestat vizibil. Cercetarea lui Yurov se focusează pe istoria şi natura fenomenului, precum şi pe contextul religios şi filosofic al corupţiei.

Acest proiect are loc în cadrul Zilei Internaționale împotriva Corupției, este o colaborare între Goethe-Institut din Ucraina, Agenția pentru Educație Civică, Agenţia independentă de distribuţie a filmelor Arthouse Traffic, și este sprijinit de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

Partenerii locali: Centrul Cultural German Akzente, Cinematograful Odeon, Teatrul Ginta Latină și Galeria de Artă Bunker (Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice)

moldox 2017

A doua ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială, MOLDOX va avea loc la Cahul, în perioada 23-28 septembrie 2017. Festivalul include ecranizare de film, ateliere de lucru, prezentare de proiecte cinematografice și masterclass-uri cu profesioniști din cinematografia internațională. 

Tema festivalului în acest an este „PUTEREA”, astfel că proiecțiile de film, panelurile de discuție și sesiunile de întrebări și răspunsuri cu regizorii filmelor proiectate vor fi centrate în jurul următoarelor subiecte: „Puterea Femeii”, „Puterea Opresiei”, „Puterea Pasiunii” și „Puterea Religiei”. La fel, pentru această ediție este pregătită o selecție specială de filme cu titlul „Nostalgia”. În cadrul Festivalului vor fi proiectate 20 de lungmetraje premiate în întreaga lume și 10 scurtmetraje în sala mare a Palatului de Cultură și seara în aer liber la Brother’s Pub. 

Spectatorii au acces liber și gratuit în toate locațiile. 
Transport Chișinău – Cahul – Chișinău este asigurat zilnic și este gratuit.

MOLDOX este un eveniment organizat de către Asociația „MOLDOX”, SVENSKA FILMSTUDION, Centrul CONTACT-Cahul și Asociația pentru Dezvoltare Creativă cu suportul generos al Swedish Institute, Ambasadei SUA în Moldova, Institutului Cultural Român, Primăriei Municipiului Cahul, Centrului Cultural German Akzente din Chişinău, Goethe-Institut România, Fundației Est-Europeană, etc.

Mai multe detalii despre proiect, echipă, tutori, filme, transport spre Cahul găsiți pe site-ul oficial al festivalului: www.moldoxfestival.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/MoldoxFestival

A doua ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială, MOLDOX va avea loc la Cahul, în perioada 23-28 septembrie 2017. Festivalul include ecranizare de film, ateliere de lucru, prezentare de proiecte cinematografice și masterclass-uri cu profesioniști din cinematografia internațională. 

MOLDOX este un festival tânăr cu idei inovative. Misiunea festivalului este de a încuraja implicarea socială prin filme documentare. Astfel, în cadrul Festivalului MOLDOX spectatorii vor avea ocazia să urmărească proiecțiile unora dintre cele mai bune filme documentare sociale din întreaga lume.

Cea de-a doua ediție a festivalului își va deschide ușile publicului larg cu o proiecție de câteva filme documentare vechi moldovenești, ce va fi însoțită de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" dirijată de Ilie Croitoru Rotila. Acesta va marca începutul festivalului și va transmite amestecul fascinant de muzică și film.

În acest an, tema festivalului este „PUTEREA”, astfel că proiecțiile de film, panelurile de discuție și sesiunile de întrebări și răspunsuri cu regizorii filmelor proiectate vor fi centrate în jurul următoarelor subiecte: „Puterea Femeii”, „Puterea Opresiei”, „Puterea Pasiunii” și „Puterea Religiei”. La fel, pentru această ediție este pregătită o selecție specială de filme cu titlul „Nostalgia”. În cadrul Festivalului vor fi proiectate 20 de lungmetraje premiate în întreaga lume și 10 scurtmetraje în sala mare a Palatului de Cultură și seara în aer liber la Brother’s Pub. 

Spectatorii au acces liber și gratuit în toate locațiile. 
Transport Chișinău – Cahul – Chișinău este asigurat zilnic și este gratuit.

MOLDOX este un eveniment organizat de către Asociația „MOLDOX”, SVENSKA FILMSTUDION, Centrul CONTACT-Cahul și Asociația pentru Dezvoltare Creativă cu suportul generos al Swedish Institute, Ambasadei SUA în Moldova, Institutului Cultural Român, Primăriei Municipiului Cahul, Centrului Cultural German Akzente din Chişinău, Goethe-Institut România, Fundației Est-Europeană, etc.

Mai multe detalii despre proiect, echipă, tutori, filme, transport spre Cahul găsiți pe site-ul oficial al festivalului: www.moldoxfestival.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/MoldoxFestival. Ne puteți contacta la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., 069670119.